понеделник, 15 февруари 2016 г.

Черен хляб с активен въглен - Charcoal bread

   Много необичайно на цвят, но интересно хлебче, което видях при Карина и реших да изпробвам. Получи се много нежно, меко и вкусно! И въгленът не се усеща изобщо!

Продукти:
350г бяло брашно
210мл топла вода
2 1/2ч.л. суха мая
1 1/2ч.л. сол
1ч.л. захар
2с.л. зехтин или олио
5г активен въглен



   В чашка смесете маята, захарта, 50мл от водата и малко брашно. Оставете сместа за 10-15мин. да се запени. Долейте останалата вода и разбъркайте.
   В купа смесете брашното с активния въглен(ако е на таблетки, го стрийте предварително). Наливайте по малко от течността с маята и замесете меко тесто*(може да се замеси с миксер или в хлебопекарна). Накрая добавете солта и мазнината. Измесете добре тестото. Поставете го в намаслена купа, покрийте с фолио и оставете да увеличи обема си двойно.
   Втасалото тесто премесете и оформете хлебче. Посипете с брашно и покрийте с чиста кърпа. Оставете го отново да втаса и да удвои обема си. През това време загрейте фурната заедно с тавата за печене или камък за хляб до 230С. Направете няколко разреза на хляба с остър нож. Пренесете го в тавата или на камъка, намалете температурата до 220С и печете до готовност. Готовият хляб охладете на решетка.


   * Според качеството на брашното тестото може да поеме по-малко или повече вода.

9 коментара:

Анонимен каза...

Не изглежда въобще апетитно! Не бих и опитал дори от такъв хляб!!

Анонимен каза...

Супер оригинално,постоянно правя хлябове,но такъв виждам за първи път!Непременно ще го направя,благодаря!

Анонимен каза...

Въгленът не се ли използва за прочистване на стомах и повръщане (с извинение)?

Анонимен каза...

И аз.

Анонимен каза...

И с черен нож се реже.

DryThyme каза...

Много е хубав хлябът, макар да не ям, това е един от най-интересните хлябове тук в Италия. Различен е, но е за ценители : )

Elena Dimitrova каза...

Да,
въгленът се използва за прочистване , против повръщане и дори за наторяване на кактуси.За пръв път виждам такъв хляб.Но не знам дали е удачно въгленът да се загрява и какво действие има при загряване, защото хлябът се пече.Но е много интересно предложението, независимо от външният вид на този хляб.Може би има много здравословен ефект хляба с въглен, особено ако е без мая.
Поздрави !

Мира каза...

Интересно предложение,Веси!Никога не бих се сетила , макар въгленът да ми е пръв приятел-имам винаги в аптечката.Той наистина много бързо помага при стомашни проблеми-няма толкова ефективно лекарство!
Хляба изглежда чудесно!

Кристо каза...

Току-що хапнах такъв хляб, върховен вкус, обичам да пробвам и не съжалявам 😊